Näin tunnistat valekaupat netissä

valeverkkokaupat

Nettishoppailijoiden keskuudessa on levinnyt vaarallinen virhe, joka voi johtaa rahojen ja maksutietojen menettämiseen. F-Securen ilmainen työkalu sekä Ostopossu.comin ylläpidon vinkit voivat auttaa välttämään valekauppoihin haksahtamisen. Voit myös tarkistaa meidän luotettavat nettikaupat -listauksen.

Heräteostokset tunnetuilta brändeiltä – vaarana petos

Kuluttajat luottavat tunnettuihin suuriin brändeihin, mutta juuri tämän tietävät myös rikolliset. Suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure varoittaa vuosittaisessa kyberturvallisuuskatsauksessaan, että juuri tässä on petoksen mahdollisuus.

Kuusi kymmenestä välttää ostoksia pienemmissä verkkokaupoissa, koska he kokevat olonsa turvallisemmaksi, kun käyttävät tunnettua brändiä. Valitettavasti juuri nämä suuret brändit houkuttelevat eniten verkkorikollisia, jotka matkivat näitä brändejä varastaakseen luottokorttinumeroita ja pankkitietoja.

– Vaikka kuluttajat saattavat uskoa toimivansa turvallisesti ostamalla luotetuilta isoilta brändeiltä, eivät nämä ole valitettavasti suojassa huijaustaktiikoilta, ja saattavat antaa väärän turvallisuudentunteen, arvioi F-Secure.

Yhtiön teettämä kysely paljastaa, että noin neljännes kuluttajista joutui ostoshuijausten uhriksi viime vuoden aikana. Kyselyyn osallistui myös suomalaisia kuluttajia.

Väärien verkkokauppojen ongelma on yleinen myös Suomessa. Monet tällaiset kaupat on perustettu tunnettujen tuotemerkkien nimissä. F-Securen tunnistamista vääristä verkkosivustoista yli puolet jäljitteli vain kolmea suurta massamarkkinabrändiä.

Teknologiatuotteet, vaatteet, lahjat, urheilutarvikkeet ja kauneustuotteet ovat olleet suosituimpia huijauskohteita. Kymmenestä eniten käytetystä brändistä huijauksissa vain yksi oli luksusbrändi, mikä osoittaa, että huijarit keskittyvät tavallisiin kuluttajiin.

Näin tunnistat vaarallisen verkkokaupan:

  1. Ole tarkkana kirjoitusvirheiden kanssa. Kirjoitusvirheet voivat olla myös tahallisia, erityisesti verkkosivun osoitteessa, ja voivat johtaa väärälle sivustolle. Varo myös epätavallisen halpoja hintoja, jotka voivat olla merkki valeverkkokaupasta.
  2. Pohdi, miten päädyit sivustolle. Avattiinko linkki sähköpostista tai ohjattiinko sinut sinne jostain muualta? Huijausviestit ovat nykyään yllättävän hyvin kirjoitettuja, joten kieli ei välttämättä paljasta petosta. Suosi kirjanmerkkejä ja syötä kaupan osoite itse selaimen osoitekenttään.
  3. Tutki tarkasti, mitä tietoja kauppa tarjoaa itsestään. Luotettava kauppa antaa esimerkiksi kunnolliset yhteystiedot, kun taas valekaupoissa yhteystiedot saattavat olla kopioitu tai keksitty.

Maksuton työkalu valekaupan tunnistamiseen

F-Secure on kehittänyt käyttäjille maksuttoman työkalun nimeltä Online Shopping Checker, jonka avulla voit varmistaa verkkokauppojen luotettavuuden. Tämä kätevä työkalu analysoi verkkokaupan eri ominaisuuksia, mikä auttaa sinua tunnistamaan mahdolliset petokset ennen ostotapahtumaa.

Se tarkastaa muun muassa verkkokaupan suosion, eli kuinka usein sitä on käytetty, miten kauan se on ollut toiminnassa, mitä linkkejä sivustolla on (ja ovatko ne luotettavia), palvelimen tekniset tiedot sekä SSL-varmenteen olemassaolon ja voimassaolon. SSL-varmenne on tärkeä turvaominaisuus, sillä se salaa käyttäjän ja verkkosivuston välistä tietoliikennettä, suojaten näin henkilökohtaisia ja maksutietoja.

Muista

Ostopossu.com on omistautunut tarjoamaan sinulle turvallisen shoppailukokemuksen testaamalla ja arvioimalla kaikki nettikaupat, joista kerromme. Meidän tarkka seulontaprosessimme varmistaa, että esittelemme sivustollamme ainoastaan parhaimmat ja luotettavimmat verkkokaupat. Tämä tarkoittaa, että voit tehdä ostoksia meidän suosittelemilta sivustoilta huoletta, olivatpa ne sitten kotimaisia tai kansainvälisiä kauppapaikkoja, jopa Kiinasta asti. Kiinalaiset verkkokaupat ovatkin yleistyneet myös suomalaisten keskuudessa, joten varovaisuus ja yleisten vinkkien noudattaminen on tärkeää. Näin olet suojattu verkkoshoppailun yleisimmiltä riskeiltä ja voit keskittyä nauttimaan ostosten tekemisestä.