Verkkokauppojen maksutavat

Turvalliset maksutavat ovat olennainen osa onnistunutta nettishoppailukokemusta. Verkkokauppojen maksutavat vaihtelevat kauppakohtaisesti – tältä sivulta löydät kattavasti tietoa erilaisista vaihtoehdoista!

Mitä maksutapoja on tarjolla?

Verkkopankkimaksut

Verkkopankkimaksut ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina ja liki kaikki kotimaiset nettikaupat tarjoavat asiakkailleen tämän vaihtoehdon. Verkkopankkimaksu tarkoittaa suoraan pankkitililtäsi veloitettavaa maksua, jonka mahdollistaa esimerkiksi Trustly tai  Paytrail. Nämä nettikauppojen maksutavat toimivat poikkeuksia lukuun ottamatta yhteistyössä kaikkien kotimaisten pankkien kanssa. 

Maksu vahvistetaan tilauksen viimeistelyn yhteydessä verkkopankkitunnuksilla. Suorat verkkopankkimaksut ovat turvallinen, nopea ja todella helppo tapa maksaa nettiostoksia. Harmillisesti tätä vaihtoehtoa eivät suurin osa ulkomaisista nettikaupoista kuitenkaan tarjoa. Verkkopankkimaksaminen on kuitenkin kaikista yleisin maksutapa verkkokaupoissa ja esimerkiksi Pikavippi24.com tyylisissä rahoitusalan palveluissa. 

Lasku

Lasku on hyvin perinteinen maksutapa etenkin suomalaisissa nettikaupoissa  luottokorttien  rinnalla. Käytännössä tilaat kaupasta tuotteita, ja tuotteiden saapumisen yhteydessä tai erillisenä kirjepostina kotiisi saapuu ostetuista tuotteista lasku. Suosittu esimerkki laskupalveluista on Klarna, joka tarjoaa helpot maksutavat verkkokaupoissa laskulla.  

Lasku on turvallinen, sillä sinun ei tarvitse luovuttaa mitään henkilökohtaisia maksutietojasi. Huono puoli on, että usein laskupalvelun tarjoajat veloittavat ylimääräisiä kuluja. Laskulla tilatessa saattaa myös hämärtyä käsitys rahankulutuksesta, sillä jo käytetyt varat eivät vähene reaaliaikaisesti tilin tai kortin saldosta. 

Luottokortti

Luottokortti on yksi vanhimmista maksutavoista netissä, ja tämän vaihtoehdon tarjoavat lähes kaikki maailman nettikaupat mukaan lukien kiinalaiset verkkokaupat. Nykysysteemien ansiosta luottokortilla on turvallista maksaa netissä, ja väärinkäytöksiä tapahtuu ani harvoin. Luottokortti on siis aivan yhtä hyvä vaihtoehto, kuin muutkin turvalliset maksutavat. 

Luottokortilla maksaminen on helppoa: tilauksen viimeistelyn yhteydessä sinun on syötettävä kortin tiedot, kuten korttinumero, kortinhaltijan nimi, vanhenemispäivä sekä CVV-koodi niille varattuihin kenttiin. Nykypäivänä useimmat pankit vaativat vielä erillisen varmistuksen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla, mikä omalta osaltaan ehkäisee luottokorttien väärinkäytöksiä. 

Korttimaksujen hyviin puoliin lukeutuu myös, että esimerkiksi rahojen palauttaminen myyjän toimesta on yksinkertaista takaisin alkuperäiselle maksutavalle. Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa maksutietoja myyjälle. 

Korttimaksujen huonoihin puoliin lukeutuvat niiden ajoittain korkeat hinnat. Oman luottokorttisi käyttökulut voit tarkistaa kortinmyöntäjältä.

PayPal

Luottokortin ohessa myös suosittu PayPal mahdollistaa turvalliset maksutavat verkkokaupoissa. Tämä palvelu on alun perin kehitetty nimenomaan nettimaksamista varten, ja etenkin eBayn ja AliExpressin kaltaiset kiinalaiset verkkokaupat suosivat tätä vaihtoehtoa. 

PayPalia käyttääksesi sinun on ensin rekisteröitävä palveluun tili. Tämä onnistuu helposti PayPalin omilla verkkosivuilla tai mobiilisovelluksessa. Tilin luomiseen tarvitaan nimesi, sähköpostiosoite, osoite, puhelinnumero ja salasana. 

Kun PayPal-tili on luotu, voit tallettaa PayPal-lompakkoon rahaa esimerkiksi maksukorttiasi käyttäen. Tämän jälkeen voit maksaa verkkokaupoissa PayPal-lompakollasi helposti sähköpostiosoitetta ja tilisi salasanaa käyttäen. 

PayPalin paras puoli on sen turvallisuus. Rahat kulkevat välikäden kautta, minkä ansiosta sinun ei tarvitse luovuttaa nettikaupalle esimerkiksi korttitietojasi. Palvelun käyttö on myös todella edullista, minkä ansiosta nämä maksutavat verkossa ovat todella suosittu vaihtoehto. 

Skrill

Etenkin kasinomaailmassa tunnettu Skrill on maksuvaihtoehto myös useissa verkkokaupoissa ja netin vedonlyöntisivustoilla. Perusidealtaan Skrill toimii pitkälti samaan tapaan kuin PayPal – sinun on ensin rekisteröitävä palveluun tili ja tämän jälkeen talletettava nettilompakkoosi rahaa verkkopankkimaksuna tai maksukortillasi. Tämän jälkeen voit tehdä Skrill-maksuja sähköpostiosoitteen ja salasanan avulla. 

Skrillin yksi parhaista puolista on, että palveluun on saatavilla myös erillinen maksukorttinsa. Sinun ei tarvitse siis vekslailla rahoja edestakaisin, vaan halutessasi voit käyttää rahoja kortilla suoraan Skrill-tililtäsi. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole aivan yhtä yleinen, kuin muut maksutavat verkossa. 

Muut maksutavat

Myös Paysafecard tarjoaa turvalliset nettikauppojen maksutavat. Kioskilla tai netissä ladattava kortti toimii nettikaupoissa sarjanumeronsa perusteella, minkä jälkeen käytettävissäsi on kortille ladattu summa. 

Paysafecardin tavoin monissa verkkokaupoissa suosiota nauttivat erilliset lahjakortit, joita voit ostaa esimerkiksi elektroniikkaliikkeistä tai jopa R-Kioskeilta. Esimerkiksi Amazon-verkkokaupassa on oma lahjakorttisysteeminsä, mikä helpottaa ostosten pitämistä rajatussa summassa sekä tekee maksamisesta turvallista. Lahjakortit ovat yleisesti kuitenkin käytettävissä vain yhdessä tietyssä verkkokaupassa. 

Mikä on turvallisin maksutapa verkossa?

Kaikki tällä sivulla esitellyt maksutavat verkkokaupoissa ovat tätä nykyä varsin turvallisia ja voit pääsääntöisesti käyttää niitä huoletta missä tahansa verkkokaupoissa. Etenkään tunnetuissa kotimaisissa nettikaupoissa ei ole juurikaan väliä, minkä maksutavan valitset. Suomessa maksaminen on kaikin puolin turvallista ja kuluttajalla on paljon oikeuksia, kuten lainmukainen 14 päivän palautusoikeus verkkokauppaostoksissa. 

Ulkomaisilla sivustoilla on suositeltavaa suosia pääasiassa PayPalin ja Skrillin kaltaisia nettilompakoita, mikäli se vain on mahdollista. Pohjoismaisista palveluista yksi luotetuimmista on Trustly. Trustlyyn luottavat nettikauppojen ohella myös esimerkiksi vedonlyönti ilman rekisteröitymistä -palveluihin erikoistuneet kansainväliset vedonlyöntitoimistot.

Myös lahjakortit ja Paysafecard ovat hyvät maksutavat verkossa, sillä niiden avulla maksaminen on mahdollista omia maksutietoja luovuttamatta. 

Maksutavat suomalaisissa verkkokaupoissa

Lähtökohtaisesti kaikki suomalaiset verkkokaupat tarjoavat monipuolisen valikoiman erilaisia maksutapoja. Listalta löytyvät lähes poikkeuksetta nämä verkkokauppojen maksutavat:

  • Luottokortti
  • Verkkopankkimaksu
  • Lasku

Kotimaisissa verkkokaupoissa PayPal ei ole ulkomaiden kaltaisessa suuressa suosiossa, mutta osa kaupoista tarjoaa myös tämän vaihtoehdon. Lisäksi Mobilepay ja Siirto ovat tehneet viime vuosina tuloaan myös verkkokauppojen maksutapavalikoimiin. 

Maksutavat ulkomaisissa verkkokaupoissa

Ulkomaiset verkkokaupat kuten eBay eroavat maksutapojen puolesta kotimaista shoppailupaikoista huomattavasti. Suorat verkkopankkimaksut eivät lähtökohtaisesti ole mahdollisia, sillä kansainväliset verkkokaupat eivät tue suomalaisia verkkopankkeja. Myöskään laskulle tilaaminen ei ole mahdollista, sillä ulkomaisten verkkokauppojen keinot periä laskuja asiakkailta ovat hyvin rajalliset. 

Ulkomaisissa kaupoissa voit maksaa pääsääntöisesti ainakin näillä menetelmillä: 

  • Luottokortti
  • PayPal

Useimmat kaupat tarjoavat lisäksi myös liudan muita vaihtoehtoja, mutta nämä ovat pääasiassa suunnattu muunmaalaisille asiakkaille. 

Maksaessasi ulkomaisissa verkkokaupoissa on aina suositeltavaa käyttää PayPalia, sillä näin vältät luovuttamasta omia henkilökohtaisia maksutietojasi vieraalle sivulle. Vaikka riskit ovat pienet, ovat ne PayPalilla vielä olemattomammat. 

Yhteenveto

Vuosituhannen vaihteeseen verrattuna nettikauppojen maksutavat ovat ottaneet valovuoden mittaisen loikan kehityksessä eteenpäin. Nykyään minkäänlaisia väärinkäytöksiä on todella vähän, ja pääsääntöisesti voit maksaa huoletta millä tahansa sivustolla. 

Ulkomaisilla AliExpressin kaltaisilla sivustoilla maksutapavalikoima on aina suppeampaa kuin kotimaisissa verkkokaupoissa. Ulkomaisilla sivustoilla moni kaipaa varmasti etenkin suoraa verkkopankkimaksua, sillä korttitietojen näpyttelyyn verrattuna tämä on selvästi nopeampi ja näppärämpi maksutapa. 

Mikäli shoppailet aktiivisesti ulkomaisissa nettikaupoissa, on suositeltavaa nähdä muutaman minuutin vaiva ja avata PayPal-tili. Tällä tavoin maksut onnistuvat jatkossa helposti pelkällä sähköpostiosoitteella, ja tiedät korttitietojesi olevan varmasti turvassa!